AZ   |   RU
"Fast food" beyin sağlamlığına zərər vurur


"Fast food" mədəniyyəti ölkəmizdə və bütün dünyada sürətlə yayılıb. Sağlamlıq İnstitutları əksər "fast food" zəncirlərində əsas olan qidaların həddindən artıq istehlakı ilə bağlı ciddi narahatlıqlar ifadə edir. Bu qidalar çox vaxt minimal qida dəyərinə malikdir və həddindən artıq qəbul xroniki xəstəliklər və psixi sağlamlıq pozğunluqları ilə əlaqələndirilir.


Missiya.Az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, bu qidaların tərkibində yüksək miqdarda natrium, doymuş və trans yağlar, zərif taxıllar, sadə karbohidratlar, şəkər, həmçinin süni konservantlar var. Buna görə də fast food çoxlu mənfi sağlamlıq riskləri daşıyır.


Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, "fast food"un yüksək natrium tərkibi hipertoniyaya, işlənmiş karbohidratlar və şəkər tərkibi isə diabetə səbəb ola bilər. Bundan əlavə, bu qidalar ürək-damar xəstəliklərinə gətirib çıxarır. "Fast food" şəbəkəsindən orta ölçülü bir hamburger gündəlik kalori ehtiyacınızın orta hesabla demək olar ki, yarısını təmin edir.


Müvafiq qidalar yüksək miqdarda doymuş yağ və şəkər ehtiva edir. Hamburger və sendviç kimi məhsulların, xüsusən də çörək və sousların yüksək miqdarda şəkər tərkibli olduğunu söyləmək mümkündür. Ona görə də, müvafiq qidalar diqqət çatışmazlığı, öyrənmə-qavrama prosesi, qısamüddətli yaddaş problemləri və idrak qabiliyyətinin azalmasına səbəb olur.


Qidaları depressiya ilə əlaqələndirən bir çox araşdırma da var. Bu araşdırmalarda tez-tez fast foodla qidalananların, nadir hallarda qidalananlara nisbətən depressiyaya düşmə ehtimalının 37% daha çox olduğunu sübut olunur.




İlahə Qənbərli
Missiya.Az






  • Bu gün, 14:27